Sevgili mezunlarımız;

Sizleri yeni ve zorlu bir hayat mücadelesinin içine, başarılı olacağınızı umut ederek uğurlamaya hazırlanıyoruz. Sizler öğrenimleriniz boyunca ürettiğiniz projeler ve eserlerinizle kendinizi ispat ettiniz; fakültemizde iz bıraktınız. Sizlerle gurur duyuyor ve bundan sonra da elde edeceğiniz başarılarınızı gururla izleyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.

Bundan dört-beş sene önce ÖSS (LYS)  stresini yaşadıktan hemen sonra, o tercih yapma süreci sırasında Fakültemizi ziyaret ettiniz. Tunus Caddesi’ndeki küçücük pembe binamızı gördüğünüzde “Bu nasıl GSF böyle (burada sanat eğitimi mi olur)” deyişiniz, “görmedin mi öbür GSF’lerin koridorları nasıl büyüktü, cilalıydı” diyen velilerinizle tartışmalarınız,   buna rağmen, “binayı değil en iyi hocaları seçmeliyim” deyip fakültemizi tercih edişiniz. Bazılarınız için ikinci yıl AŞTİ’deki binada, yetmedi, üçüncü yıl kendinizi Gölbaşı kampusunda buluşunuz. (Gazili olmanın ve bilhassa da, Gazi’de GSF’li olmanın ayrıcalığını tadışınız). Hatta bazılarınız için sadece bina değil, fakülte değiştirmek durumunda kalışınız. Ne kadar çalışırsanız çalışın sizden çok çalışan birilerinin her zaman var olduğu bir yarışma ortamında; bazen demoralize oluşunuz; moraliniz her bozulduğunda yanlış tercih miydi acaba? diye hayıflanışınız; yüzlerce sınav, onlarca sunum, bir sürü proje ve sergi;  bütün bunların arasında devam eden sosyal hayatla ilişkileriniz; yeni arkadaşlıklar, dostluklar, küskünlükler, eğlenceler. Ve en sonunda, işte bugün, mezuniyet. Bu 4-5 sene boyunca, zorluklar, ter, gözyaşı, kahkaha ve eğlencenin yanında belki hayal kırıklıklarınız da oldu.

Evet, Fakültemizde belki yitirdiğiniz hayalleriniz olmuştur. Ama şundan eminim ki,  burada kurduğunuz ve yarından itibaren de gerçekleştirmeye başlayacağınız hayallerinizin sayısı, yitirdiğiniz hayallerinizin sayısıyla kıyaslanmayacak kadar fazladır.

Yarın, belki bazılarınızın hemen beklediği gibi,  sanatın ve tasarımın bambaşka, büyüleyici dünyalarında çok iyi işler başaracak; özgün, yaratıcı, rasyonel ve cesur yaklaşımlarınızla farklılık ve farkındalık yaratan sanatçı ve tasarımcılar olacaksınız. Başarıya giden yolda diplomanızın yararını göreceksiniz ama başarıya ulaşmanızda gerçek yararını göreceğiniz, diplomanızdan çok, burada aldığınız eğitim, edindiğiniz değerler; hayal kurma, sorgulama, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, akıl yürütme gibi zihinsel yetiler ve belki hepsinden önemlisi kazandığınız özgüven olacaktır.

Edindiğiniz bu yetileriniz sayesinde üreteceğiniz eserleriniz ile  “insan ruhunun derinliklerine ışık tutacak”; yaşamımıza değer katacaksınız.

Nasıl ki, geçmiş uygarlıklara ait binlerce yıllık gelenekler, inançlar, günümüze gelebilmiş sanat eserlerinde yaşamaktaysa; bugünün gelenekleri ve inançları, zevk ve sanat anlayışları da gelecekte sizin ve sizin gibi sanatçıların bırakacağı eserlerde yaşamaya devam edecektir. Biliyoruz ki, sanat var olduğu sürece insanlık saygıdeğer olacak; sanat yok olduğunda, sanatsız bırakılan ortamlarda hayatın ışıkları kaybolacaktır.

Bu yüzden, sanatı yaşatmak ve yüceltmek hepimizin görevi olmalıdır.

Bunu büyük bir şevkle görev edinen tüm öğretim elemanı arkadaşlarım adına sizleri kutluyor, hepinize öğrenciliğinizle fakültemize kattığınız değer için teşekkür ediyorum.  Sevinçte ve kederde, ihtiyaç duyduğunuz her anınızda fakültemizin kapılarının sizlere ardına kadar açık olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz.

Sözlerimi ünlü bir yazarımızın vaktiyle genç bir ressam arkadaşına söylediği öğütten ilham alarak noktalamak istiyorum: Sizler büyük birer sanatçı ve tasarımcı olacaksınız; buna yürekten inanıyorum; büyüdükçe küçülün!

Yolunuz açık olsun!

Sevgilerimle…

29 Mayıs 2015

Prof. Dr. Bekir Eskici
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan V.